Kate Moss – tüdrukute ebajumal

Selline teemavalik tundub inimestele, kes mind lähemalt tunnevad, ilmselt üllatav ja ennenägematu, sest teadupärast kirjutan kirjandites ja esseedes ju peamiselt etendustest, tuntud kultuuritegelastest või raamatutest. Miks siis järsku sellesse loetelusse kunagine 90ndate modell paigutada? Ega ma ise ka päris selget vastust anda ei oska. Lihtsalt ta jäi mulle omapärase välimuse poolest meelde. Kuid ega Kate Mossi välimus ja riietus polnud ainuke nüanss, mis mind tema puhul kõnetas. Mulle meeldis, millist emotsiooni Kate Mossist välja õhkus. See lihtsalt tekitas tunde, et ,,oeh, ta on nii cool”. See võib muidugi olla ka minu puhas fantaasia, ent selles naises oli midagi veel peale tema välimuse, mis ei lasknud temalt pilku pöörata. Teen nüüd oma parima ja üritan oma mõtted sõnadesse panna. 


Kui korraks fashion-icon Kate Mossist kõrvale põigata ning rääkida, mida ma ise modellindusest ja moest arvan, siis pean kohe ütlema, et kallitest brändiriietest ma erilist lugu ei pea. Minu jaoks pole oluline, kas mu püksid on Vivienne Westwoodi või teise ringi kauplusest ostetud. Põhiline, et need mulle endale meeldiks ja imidžiga kokku läheks. Ma kannan seda, milles ennast mugavalt tunnen ja milles stiilne välja näen. Aga milleks näha stiilne välja 200 euro eest, kui saan sama kena olla 20 euro eest? Ma pole eriti selline inimene, kes nimest hooliks. Küll aga hoolin väga sellest, missugune välja näen, nagu üks iseendast lugupidav inimene peakski. 


Paljud arvavad, et modellitöö on tühine ja selles pole võimalik karjääri teha. Modellid toovad disaineri loomingu avalikkuse ette. Nende ülesandeks on näidata disaineri loomingut parimast küljest. Kui üks modell peaks laval eksima, mõjutab see kogu agentuuri. Modell on brändi visiitkaart. ,,Clothes mean nothing until someone lives in them,” kirjutas moeajakiri Vogue. Modellide õlul on väga suur vastutus. Samuti arvatakse, et nende töö on lihtne ja et sellega kaasneb vaid glamuur. Tegelikult pole moemaailma telgitagused pooltki nii helged, kui välja paistavad. Juba modellide omavaheline konkurents on väga pingeline. Saledus on number üks – ranged dieedid ja pidev trenn on modellide karm reaalsus, mis on viinud paljud raskete toitumishäireteni. Neil pole iialgi pääsu kriitikast. Modellide karjäär pole enamasti eriti pikk – keegi meist ei jää igavesti nooreks. Lisaks kaasneb selle tööga sage reisimine ja kurnavad tööpäevad.


Kate Moss oli ja on oma välimuselt ainulaadne. Teda on kirjeldatud kui ,,saleda figuuri, väikese kehakaalu ja väikeste rindadega” modelli. Kuigi tunnused väike kaal ja kõhnus käib iga modelli kohta, on Kate’i puhul veel nüansse, mis naist teistest tema kolleegidest eristasid. Kate oli modelli kohta väga lühike, vaid 170 sentimeetri pikkune. Algul, kui noor Kate Moss 14-aastaselt tööle võeti, olid tal kõik omadused olemas, peale pikkuse. Arvati, et ta jõuab veel ajaga kasvada, aga ei, tüdruk jäigi 1,7 meetri pikkuseks. Sellest hoolimata oli Kate Moss üks edukamaid modelle maailmas. 


Kate Moss on sündinud Londonis. Praegu elab ta taas Inglismaal, ent nüüd rahulikus väikelinnas Little Faringdonis. Naise lapsepõlv möödus Croydonis, ent esmakordse maigu modellindusest sai Kate hoopis juhuslikult New Yorgi lennujaamas pärast puhkust Bahamal. Tüdruku avastas moeagent Sarah Doukas. Koostati leping ja noor Kate oli jala moemaailma ukse vahele saanud. Kate’i esimene suur fotosessioon oli aastal 1990. Naise esimene runway toimus Londonis 1992. aastal British Fashion Councili ees. 1992. aastal, kui Kate oli 18-aastane, sai ta ka avalikkusele laiemalt tuntuks ning naisest sai supermodell. Juba 19-aastaselt oli Kate kuulsa moeajakirja Vogue esikaanel. Sellest ajast saati on Kate Mossi karjäär ainult ülesmäge läinud.


Olenemata sellest, et Kate Moss pääses selliste tuntud brändide, nagu Calvin Klein ja Versace moelavale ning töötas koos „tegijatega“, pole tema elu olnud kerge. Naine on pidanud võitlust kokaiini- ja heroiinisõltuvusega ja suitsetamisest pole ta tänini loobunud. Ta on ise öelnud, et modellindus muutus tema jaoks igavaks. Meelemürgid olid ainus viis, kuidas selle tundega toime tulla. Kate Mossi lahkete ja armsate näojoonte taga peitus mässumeelsust. Toona sai ta endale pressi poolt isegi hüüdnimed Kate Mess ja Cocaine Kate. ,,She’s a rockstar trapped in a supermodel’s body,” on naise kohta öeldud. Ilmselt sellepärast, et Kate’is peituv mässulisus ja vabameelsus iseloomustab pigem märatsevat rokkstaari kui õrna modelli. 


Kate Moss saabus moemaailma kui ilmutus. Ta pööras selle ümber, näidates, et olla supermodell ei pea olema kurvikas ja sihvakas. Kate’i ilu omandas termini ,,heroin chic” look – kohati kahvatu, tumedate silmaalustega ja kurnatud juustega. Ta polnud nagu senised supermodellid Naomi Campbell või Cindy Crawford. Kate Moss lõi sõnale ,,supermodell” täiesti uue definitsiooni. Ta oli oma kõrgete põsesarnade, suurte huulte ja mandlikujuliste silmadega iga jumestuskunstniku unistus. Kuigi Mossi kooliajal tema välimuse pärast kiusati, oli ja on ta siiani naiste iluideaal.


Ma ei saa vahele jätta Kate Mossi ikoonilist 90ndate street style’i, kus ta sai ise valida, mis ta endale selga paneb. Kuna ta on ülisale, sobis talle kõik nagu valatult. Kate Mossile ei saa külge panna silti, et millist riietusstiili ta esindab. Ta oli nagu kameeleon, kandis kõik välja. Peamiselt võis Kate’i näha mustas ja loomamustritega riietes. Oluline osa tema stiilis oli ka teksadel. Modell kandis oma vabal ajal peamiselt low rise või bootcut teksaseid. Ta oskas stiliseerida ka skinny jeanse, mis tänapäeval on täiesti maha kantud ning pihuks ja põrmuks tehtud. 


Minu enda go-to outfit on tavaliselt alt laienevad teksad ja mingi omapärase lõikega musta värvi pluus. Skinny jeanse kannan ka, aga vaid koos pikemate saabastega, nii jätab see classy mulje. Üldse on minu garderoobis domineerivaks tooniks must. Sel lihtsal põhjusel, et see sobib absoluutselt kõigega ja näeb seljas efektne välja. Samuti kannan vahel veinipunast ja tumerohelist. Talviti katab minu ihu asendamatu must villane mantel. Ma ei ole ka eriline Nike’i või Adidase fänn. Lihtsalt arvan, et nende riiete koht on trennisaalis, mitte vabal ajal kandmiseks või igapäevaelus, nagu paljud noored tihti teevad. Samuti ei poolda ma eriti nabapluuse, lihtsalt ei leia, et need oleksid maitsekad.  Ma ei oskagi enda riideid mingi kindla moestiili alla liigitada. Võiks öelda, et mulle meeldivad väga vintage riided, sellised, mis olid moes 2000ndate algusaegadel ja 90ndatel. Tänapäevaste trendidega ma kaasas ei käi. Arvan, et peaks säilima ka mingisugune isikupära. 


,,Nothing tastes as good as skinny feels,” selle välja öeldud lause eest on Kate Mossi palju kritiseeritud, mõeldes, et ta pooldas söömishäiret anoreksia. On arvatud, et Kate oli ise samuti anorektik, ent naise sõnul oli tal lihtsalt geenidega vedanud. Aastaid hiljem, kui Kate polnud enam modell, vaid oli enda moebrändi asutanud, ütles naine hoopis: ,,I take care of myself now, I’m a good girl.” Ja olgugi et Kate Mossi kunagised sõnad saleduse ülistuseks võisid tunduda radikaalsed või viha tekitavad, oli neis tõetera sees. 


Kate Moss oli kahtlemata veetlev ja kadestamisväärse välimusega modell, ent ta oli edukas ka muus kui vaid modellinduses. Ta lõi kaasa muusikavideotes, näiteks laulule ,,Some velvet morning” oli Kate taustalauljaks. 1997. aastal pääses ta ka Elton Johni laulu ..Something about the way you look tonight” muusikavideosse. Elton Johni laulud hõlmavad valdavalt popp- ja rokkmuusikat, Kate’i lemmikute hulka kuuluvad aga hoopis 70ndate ja 60ndate rokk ja folk. Oma teismeeas oli Kate’i meelistegevuseks kitarri mängimine, ent seda vaid kuni tüdruk täiskasvanuks sai ning mõistis, milline muusika teda päriselt paelus. 


Nüüd, 50-aastasena, on Kate Moss runway’delt kadunud, ent ta parandab maailma enda asutatud brändiga, mis keskendub nahahooldusele ja enese eest hoolitsemisele. Kate oli modellina tegev lausa kolm aastakümmet. Naise karjääri modellinduses jätkab tema tütar Lila Moss. Kate Moss wanted to be in control now, not just be the ,,face of”.


Olgugi et Kate Mossi elu võis inimestele tunduda pealtnäha ideaalne – ta oli peenike ja ilus, rikas ja atraktiivne modell – ei garanteerinud see naisele õnne ega rõõmu. Materiaalselt oli Kate’il kõik olemas, aga emotsionaalselt? Ta on elav näide sellest, et raha ja kuulsus ei tee alati õnnelikuks, vaid võib mõjuda risti vastupidi. Kate Moss leidis hingerahu alles siis, kui oli modellitööst loobunud ja oma ettevõtte rajanud. 


Kate’is kohtuvad äng ja viha, ilu ja elegants, mäss ja leebus. Kate on kui elav kehastus Jane Austeni romaanide nõtketest noortest daamidest, kelle õrnuse taga peitub sitkus ja ülemeelikus. Ta oleks nagu vallatu Lydia Bennet, kes on mingil moel 18. sajandist 90ndatesse sattunud. Midagi ei ole teha, me vajame pööraseid eeskujusid – nii raamatu lehekülgedelt kui ka pärismaailmast.



Lisan teksti juurde illustreerivaks materjaliks enda maalitud fotorealismi Kate Mossist.





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Musta kassi silmade läbi

Jooks vabadusse

Iseenda eest